02.02.2017

Η τεχνολογία Augmented Reality (AR), δηλαδή η επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα, είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογία AR επιτρέπει με την χρήση κινητών τηλεφώνων να αναγνωρίζονται αντικείμενα του αληθινού κόσμου και να παρουσιάζονται ψηφιακές πληροφορίες και δεδομένα για αυτά.

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχηση ανάμεσα στο ΑR και στο virtual reality VR

Επαυξημένη vs Εικονική Πραγματικότητα
Επαυξημένη ARΕικονική VR
Προβολή ψηφιακού περιεχομένου στον φυσικό κόσμοΠροβολή κατασκευασμένου ψηφιακού περιεχομένου δημιουργώντας αίσθηση του χώρου

Η τεχνολογία AR χρησιμοποιείται στα:

  • Smartphones
  • tablets

ΠΩΣ?

  • Μία εφαρμογή του AR, είναι η ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Μέσω της κάμερας και του συστήματος GPS ενός smartphone παρέχονται πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, ήχοι, video) για σημεία ενδιαφέροντος (Points of Interest – POI) στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει με την κάμερα. Στην ουσία προστίθενται στις εικόνες που βλέπουν τα μάτια μας πρόσθετες ψηφιακές πληροφορίες https://www.youtube.com/watch?v=ihKUoZxNClA
  • Μια άλλη εφαρμογή της τεχνολογίας Augmented Reality είναι η AR Vision: η αναγνώριση δηλαδή εικόνων μέσω της κάμερας των smartphones με αποτέλεσμα την σε πραγματικό χρόνο προσθήκη δεδομένων και πληροφοριών σχετικών με την συγκεκριμένη εικόνα όπως π.χ βίντεο, εικόνα, διαφήμιση , μετάβαση σε website, μετάβαση σε e-shop κ.α.

Φανταστείτε να κάθεστε στο μπαρ ή στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου, και να είστε σε θέση να «σκανάρετε» με το smartphone σας το μενού για να δείτε σχόλια, κριτικές και συστάσεις από άλλους επισκέπτες. Η΄ να σκανάρετε με το κινητό σας το logo της επιχείρησης και να εμφανίζεται το μενού του εστιατορίου και τα πιάτα ημέρας. Αυτή η λειτουργικότητα είναι ακριβώς ο στόχος της επαυξημένης πραγματικότητας – να δίνει στα αντικείμενα του φυσικού κόσμου ψηφιακή διάσταση.

Η υιοθέτηση τέχνολογιών όπως το AR συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ισχυρού τεχνολογικού αποτυπώματος της εταιρείας, παρουσιάζοντας την εικόνα της καινοτόμας εταιρείας στα μάτια των πελατών ή των δυνητικών πελατών της.

Η επαυξημένη πραγματικότητα θα κάνει τελικά την εύρεση πληροφοριών που σχετίζονται με τα τουριστικά καταλύματα πιο γρήγορη και πιο εύκολη από ποτέ. Η επιλογή ανάμεσα σε ένα ξενοδοχείο του οποίου το η εξατομικευμένη εφαρμογή έχει ενσωματωμένη επαυξημένη πραγματικότητα και σε ένα ξενοδοχείο που δεν έχει AR, θα μπορούσε σύντομα να είναι ένα κρίσιμο σημείο κατά την απόφαση αγοράς για τους σύγχρονους ταξιδιώτες καθώς η εμπειρία του χρήστη εμπλουτίζεται από το περιεχόμενο που του παρέχει το ξενοδοχείο. Ο πελάτης έχει στο χέρι του όσα χρειάζεται να ξέρει για την πολή που επισκέπτεται και βιώνει αυτή την εμπειρία με μια άκρως εντυπωσιακή τεχνολογικά και απλοποιημένη λειτουργικά εφαρμογή.

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που μπορεί να επωφεληθεί πολύ από την υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών. Φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

GLOW magazine Augmented Reality Application.

Η SOFTWeb έχει αναπτύξει για το περιοδικό GLOW http://glow.gr/ τις εξατομικευμένες εφαρμογές με λειτουργικότητα AR σε iOS & Android. Με την χρήση της κάμερας μέσω της εφαρμογής μπορούμε να σκανάρουμε διάφορες σελίδες του περιοδικού και αυτόματα εμφανίζεται ένας υπερσύνδεσμος, ο οποίος μπορεί να είναι μετάβαση σε e-shop, διαφημιστική καμπάνια, βίντεο κ.λ.π

https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.softweb.glow
https://itunes.apple.com/gb/app/glow-magazine/id1120705422?mt=8

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας είναι πολυάριθμες. Tα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις επενδύουν σε AR λειτουργικότητες για τις εφαρμογές τους σε smartphones και tablets.

Παραδείγματα Εφαρμογών AR

  • Εύρεση εμπορευμάτων στο κατάλογο ενός καταστήματος
  • Εμπλουτισμός εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου
  • AR διαφημίσεις σε κινητά τηλέφωνα βασισμένες στην τοποθεσία
  • Ψηφιακά μοντέλα ρούχων για αγορές από το Internet
  • 3D μοντέλα και σχέδια επίπλων και κατασκευών για διακόσμηση σπιτιού
  • Δημιουργία χαρτών σε κινητά με πληροφορίες για τα εκθέματα μουσείων και εκθέσεων
  • Ιατρικές εφαρμογές
  • Εφαρμογές στον κατασκευαστικό τομέα
  • Εντοπισμός βλαβών σε κτίρια

“Mobile is everything” είναι το «μότο» της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στον κόσμο, MWC.

Η SOFTWeb ως καινοτόμα και διορατική εταιρεία πληροφορικής με λύσεις web & mobile, έχει εδώ και 8 χρόνια επενδύσει και εξειδικευτεί στον τομέα των κινητών εφαρμογών. Έχει δημιουργήσει την καινοτόμα και βραβευμένη τεχνολογία PocketWarp. Η διαρκής παρουσία της εταιρείας σε τεχνολογικά events του εξωτερικού την εμπλουτίζει διαρκώς με συνεργασίες αλλά και αποτύπωση των τάσεων της αγοράς καθώς και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Για περισσότερα τεχνολογικά νέα και πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι στο site μας www.softweb.gr .

Είμαστε διαθέσιμοι σε 8 χώρες στον κόσμο για να ακούσουμε και να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες σας.

Η mobile συσκευή πρώτη στις επιλογές των περισσότερων digital travel bookers το 2016 vol.1
Το Mobile θα διαμορφώσει το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου (E-commerce)