16.02.2017

Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να ανθίζει. Το 3ο τρίμηνο του 2016, οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε 8,4% από 7,4% (κατά την ίδια περίοδο το 2015) σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να αγγίξουν τις 100 δις $ μέχρι το τέλος του 2016 στις Η.Π.Α., βελτίωση σε σχέση με τις 97.3 δις $ σε online πωλήσεις οι οποίες καταγράφηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Αν και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου επιβραδύνθηκε σε περίπου 15% σε ετήσια βάση (από το 20% ετησίως που καταγράφηκε πριν από μια δεκαετία), οι ειδήμονες προβλέπουν ότι τα έσοδα ηλεκτρονικού εμπορίου θα φτάσουν τα 4 τρις $ μέχρι το 2020, γεγονός που θα ισοδυναμεί με το 15% περίπου του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.

Τι είναι όμως αυτό που θα παρακινήσει αυτήν την ανάπτυξη? Οι παρακάτω τάσεις παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του τομέα γενικότερα και βοηθούν στο να σκιαγραφηθεί το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Mobile αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη

Τα smartphones αντιπροσώπευαν το 29,9% του συνόλου της κίνησης του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2014 στις ΗΠΑ, αλλά μόνο το 11,2% των συνολικών εσόδων. Συγκριτικά, η κίνηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στους επιτραπέζιους υπολογιστές, αντιπροσώπευε το 55,7% της συνολικής κίνησης και έφερε το 75,1% των συνολικών εσόδων. Αυτό ίσως δείχνει πως οι χρήστες συνηθίζουν να κάνουν έρευνα στην αγορά στα κινητά τους τηλέφωνα όταν βρίσκονται έξω και στη συνέχεια, αν θυμηθούν, να ολοκληρώσουν τις αγορές τους στους επιτραπέζιους υπολογιστές τους.

Ως αποτέλεσμα βλέπουμε πολλά εγκαταλελειμμένα καλάθια αγορών που ποτέ δεν μετατράπηκαν σε πωλήσεις.

Η κακή εμπειρία ταμείου-ολοκλήρωσης αγοράς στα κινητά τηλέφωνα είναι από τους βασικούς λόγους για την ανισότητα των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ κινητών τηλεφώνων και επιτραπέζιων υπολογιστών . Ωστόσο, με την υιοθέτηση του responsive design και την ανάπτυξη mobile εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, το mobile θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη είναι αυτή που θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων μέσω εφαρμογών κινητών συσκευών. Φυσικά η χρήση των έξυπνων κινητών συσκευών μπορεί να αξιoποιηθεί και στα κανάλια λιανικής πώλησης, είτε ως δίαυλος πληρωμών (mobile wallet), είτε ως μηχανισμός ταυτοποίησης χρήστη και πληρωμής (amazon go), είτε ως αποδέκτης προωθητικών ενεργειών σε καταστήματα λιανικής. Άρα οι έξυπνες κινητές συσκευές είναι πλέον το απόλυτο πολυεργαλείο για τις εταιρείες λιανικής.

Διακαναλικό (Cross-Channel) Μάρκετινγκ

Τα ψηφιακά μέσα είναι ασύγκριτα με οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε έντυπη μορφή, τα ψηφιακά μέσα ανοίγουν έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους λιανοπωλητές που βελτιώνουν την παράδοση του ‘’μηνύματος’’ και την αποτελεσματικότητα του μάρκετινγκ.

Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες με σαφείς διακαναλικές (cross – channel) στρατηγικές για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, επιτυγχάνουν 91% υψηλότερη αύξηση του ποσοστού διατήρησης πελατών από έτος σε έτος, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν διακαναλικές (cross – channel) στρατηγικές.

Ένα από τα βασικά στοιχεία-κλειδιά για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι η χρήση περισσότερων από ένα ψηφιακών μέσων για να μεταδοθεί επιτυχώς το ‘’μήνυμα’’. Οι χρήστες αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες στα smartphones, στα tablets, και στους επιτραπέζιους υπολογιστές τους, οπότε οι επιχειρήσεις με παρουσία σε όλα αυτά τα κανάλια θα ωφεληθούν σημαντικά.

COMBO ΛΥΣΗ της SOFTWeb για τα ξενοδοχεία Capsis

Η SOFTWeb έχει αναπτύξει για τα ξενοδοχεία Capsis τις εξατομικευμένες εφαρμογές σε iOS & Android, καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα. Τα ξενοδοχεία Capsis με τη χρήση της combo λύσης (ιστοσελίδα & mobile εφαρμογή), χρησιμοποιούν πολλά κανάλια για να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους με μια ολιστική σκοπιά, ώστε να εξασφαλιστεί ότι βιώνουν μια θαυμάσια εμπειρία στο σύνολό της με το brand, σε κάθε κανάλι. Η στόχευση είναι στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ των πελατών και του brand.

Ιστοσελίδα Ξενοδεοχείων Capsis
http://www.capsishotels.gr/el/

Mobile εφαρμογές Ξενοδοχείων Capsis σε iOS & Android
https://itunes.apple.com/gr/app/capsis-hotels/id1070129574?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.softweb.capsis&hl=el

Καινοτόμες Τεχνολογίες

Τεχνολογίες όπως η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) θα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην διαδικτυακή εμπειρία αγοράς τα επόμενα χρόνια. Φανταστείτε να δοκιμάζετε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου εικονικά, χωρίς να τα φοράτε στην πραγματικότητα . Τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ηλεκτρονικό εμπόριο στο άμεσο μέλλον.

Περιοδικό GLOW – mobile εφαρμογή με Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality).

Η SOFTWeb έχει αναπτύξει για το περιοδικό GLOW http://glow.gr/ τις εξατομικευμένες εφαρμογές με λειτουργικότητα AR σε iOS & Android. Με την χρήση της κάμερας μέσω της εφαρμογής μπορούμε να σκανάρουμε διάφορες σελίδες του περιοδικού και αυτόματα εμφανίζεται ένας υπερσύνδεσμος, ο οποίος μπορεί να είναι μετάβαση σε e-shop, διαφημιστική καμπάνια, βίντεο κ.λ.π
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.softweb.glow
https://itunes.apple.com/gb/app/glow-magazine/id1120705422?mt=8

Η SOFTWeb ως καινοτόμα και διορατική εταιρεία πληροφορικής με λύσεις web & mobile, έχει εδώ και 8 χρόνια επενδύσει και εξειδικευτεί στον τομέα των κινητών εφαρμογών. Έχει δημιουργήσει την καινοτόμα και βραβευμένη τεχνολογία PocketWarp. Η διαρκής παρουσία της εταιρείας σε τεχνολογικά events του εξωτερικού την εμπλουτίζει διαρκώς με συνεργασίες αλλά και αποτύπωση των τάσεων της αγοράς καθώς και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Για περισσότερα τεχνολογικά νέα και πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι στο site μας www.softweb.gr .
Είμαστε διαθέσιμοι σε 8 χώρες στον κόσμο για να ακούσουμε και να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες σας.

Augmented Reality
Οnline αγορές μέσω του κινητού τηλεφώνου πραγματοποιούν οι καταναλωτές στην Δ. Ευρώπη